HTML

CriticalMass 2008.04.22.

DZSUNGEL- kultúrkalandok

A RádióMI Dzsungel című műsorának blogjára tévedtél; azaz kultúrkalandok Bóna Enikővel és Friedrich Utával. Vendégek és érdekességek a világ minden tájáról, csütörtökönként 16 órától. (Ismétlés vasárnap 14 órakor). Itt az éppen aktuális adásról szóló rövid összefoglalónkat olvashatod, sok illusztrációval. www.radiomi.hu (Szegeden FM 89,9)

Friss topikok

Linkblog

2008.03.24. 23:49 enique

4 nemzet fiai 8 négyzetméteren

A rádió harmadik fesztiválja utáni héten bekövetkezett sajnálatos technikai szívás nem tántorította el a rádió jómunkásembereit a műsorkészítéstől, így minket sem. (De örömmel jelentjük, hogy azóta a mi egyetlen Gáborunknak sikerült saját szervert építeni, így már újra működik a honlap is és a netes adás is.)

Az Egyetemisták Nemzetközi Kulturális Fesztiváljának szervezői, illetve résztvevői voltak az e heti vendégeink. Ha pár szóban kellene jellemezni a fesztivált: 5 nemzet (lengyel, román, moldáv, francia, belga) amatőr színházi találkozója, francia nyelven. Akit érdekel bővebben a program, itt  nem találtam linket, úgyhogy valahol kiplakátolva megtalálja. Olyan jellegű műsorral jelentkeztünk, amire a Dzsungel-kultúrkalandok többévtizedes történelme során még nem volt példa, de elhatároztuk, hogy nem ez volt az utolsó. Angol nyelven folyt ugyanis a társalgás, lévén egyetlen közös nyelv köztünk, akik a mikrofonok mögött ültünk. Szám szerint hatan. Franciául sajnos sem Uta, sem én nem beszélünk, de így is jól megértettük egymást.



Berki Évi, mint a magyar szervezőgárda képviselője elmondta, hogy neki eddig nagyon tetszett minden, és hogy ő is mindenképp ki szeretné próbálni az improvizációs színjátszást. Itt át is adta a szót Richard-nak, a párizsi vendégünknek, aki készségesen megosztotta velünk az improvizáció jelenlétének lényegét a színjátszásban, s ezt párhuzamba állította a mindennapi élettel is. A munkafolyamatot is elmondta, valamint kihangsúlyozta, hogy mi az, ami a próbán és "élesben" is a legfontosabb: az egymásra figyelés. Irina a moldovai színjátszócsoportot képviselte, elmesélte a darabjuk tartalmát; valamint Vanessa, az egyik belga szervező a programpontokról és a fesztivál történelméről számolt be.

Igencsak nem bírtunk magunkkal a műsor végén, és föltettünk egy olyan körkérdést, ami nem egészen a napi témához vágott, de a műsor profiljához elengedhetetlen: népzene. Francia, belga népzene? Ugye, hogy furcsán hangzik? Be is vallották: őszintén csodálják a közép-kelet-európaiakat, akik aktívan ápolják a folklórjukat és igen élénk a táncházélet is. Sanzonok, komolyzene, és valamennyi kelta maradvány -  ezek, amik számítanak, ha pedig népzenéhez van hangulatuk, örömmel nyúlnak a Kárpát-Medence és a Balkán népi muzsikája felé.

Mindezek alatt remek jó zenék mentek, (ave StrongDC!!!:)), és itt most egy pillanatra visszaflesselünk a műsor elejére: a Pink Martini előadásában megszólaló Je ne veux pas travailler című slágerre többen dalra fakadtunk a stúdióban: hálásak voltunk ezeknek a pillanatoknak, mert igencsak föloldották az első megszólalás előtti feszültségeket.

Fontos még megemlíteni, hogy minden símán ment. Azazhogy nem érkeztek olyan jószándékú  üzenetek a hallgatóktól, hogy kapcsoljuk be a mikrofonjainkat, vagy füleljünk bele a kifelé menő adásba, mert nem biztos, hogy ott úgy szól minden, ahogy mi azt odabenn halljuk, az asztalt meghitten körbeülve. Haladunk:)

Jövő héten újra Közel-Kelet, hastáncolni fogunk! Tessékhallgatni!

Dzsungel-lányok

1 komment

Címkék: francia színház belga román moldáv rádiómi ftuf egyetemisták nemzetközi kulturális fesztiválja lenygel


A bejegyzés trackback címe:

https://dzsungel-kulturkalandok.blog.hu/api/trackback/id/tr86395316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

uttam 2008.03.26. 19:21:29

A képen balról jobbra Vanessa, Richard, Évi, Irina és a katica! :)
süti beállítások módosítása