HTML

CriticalMass 2008.04.22.

DZSUNGEL- kultúrkalandok

A RádióMI Dzsungel című műsorának blogjára tévedtél; azaz kultúrkalandok Bóna Enikővel és Friedrich Utával. Vendégek és érdekességek a világ minden tájáról, csütörtökönként 16 órától. (Ismétlés vasárnap 14 órakor). Itt az éppen aktuális adásról szóló rövid összefoglalónkat olvashatod, sok illusztrációval. www.radiomi.hu (Szegeden FM 89,9)

Friss topikok

Linkblog

2008.05.18. 00:38 enique

Bahá'u'lláh kedvében

Május hónapot a vallásnak tervezzük szentelni. Első vendégünk (máj.8-án) a témában Kerekes Csaba volt a szegedi Bahá'í közösségből.

Meglehetősen próbára tesz egy riportert egyetlen órában kifaggatni alanyát egy olyan szerteágazó témából, mint egy vallás bemutatása; de mi mégis megkíséreltük. Rögtön a közepébe vágva az alapelvekről kezdtük el faggatni Csabát.

Legfontosabb tézisei között van az emberiség egysége, világegység, vallási egység. Ez utóbbi azt jelenti, hogy minden vallás isteni eredetű. Minden vallás Isten kinyilatkoztatása,amelyeket különböző helyeken, különböző népeknek nyilatkozott ki. Így a próféták, Isten küldöttei, akiket a különböző vallások messiásként tisztelnek (Jézus, Mózes, Mohamed, Krisna, Buddha...) mind-mind ugyanannak az Istennek a megnyilvánulásai. Így Bahá'u'lláh is, akiről szintén sokat mesélt nekünk Csaba. Iránban született a 19. század elején, előkelő családban, ahol az iszlám hitet sajátíthatta el. Később, ahogy először találkozott Báb tanításaival, elhatározta, hogy a követője lesz. Báb a Baha'i hit fő alakja, aki kinyilatkoztatásaiban kijelölte az igazsághoz vezető utat - a nevének jelentése "kapu", amely az iszlám hit tökéletes megtestesítésére való úthoz a kapu. Bahá'u'lláh őt követve alapította meg a Baha'i vallást, de mindezt sok-sok szenvedés árán. Száműzetések sora követte egymást, ezek közül a legjelentősebb a szentföldi bebörtönzés, amely a Bahá'i hit követőinek legfőbb zarándokhelyévé vált. A lenti kép is ezt a helyet ábrázolja.




A legjelentősebb személyekkel való megismerkedés után a különféle szabályokról, életmódról, tilalmakról is kérdeztünk, de kíváncsiak voltunk egy szertartás menetére is. Rögtön meg is tudtuk, hogy ilyen nem is létezik igazán - ugyanis a formalitásokra nem szentelnek figyelmet, papok nincsenek. Vannak viszont nagyon szép imáik, és a lényeg a személyes kapcsolat Istennel és a példamutató viselkedés, amelyek közül a teljesség igénye nélkül párat felsorolnék: tilos az  alkohol és a drogok fogyasztása, mások kibeszélése, ima, házasság szentségének komolyan vétele, erőszakmentesség-békére törekvés, előítéletek megszűntetése, vallási misszió kerülése. Külön kérdésünkre elárulta, hogy a vegetáriánus életmód nem követelmény, de nagyon nagy tett Bahá'u'lláh szemében és határozott előrelépés az erőszakmentesség terén.

És hogy mi történik a halál után? A lélek tovább él a test halála után is; egy új, univerzális  létstádiumba jut és fokozatosan eggyé válik Istennel. A mennyország és a pokol nem valóságosan létező helyek, hanem lelkiállapotok. A menny az Istenhez való közelség, a pokol pedig a tőle való távolság.



Végül arról is kérdeztünk, hogy ki számít Bahá'ínak. "Bárki, aki hisz Bahá'u'lláhban"-hangzott a válasz. 1867 (a vallás alapításának éve) óta 7-10 millió között van ennek az igen fiatal vallás hívőinek száma, és számuk egyre csak gyarapszik.

Szólj hozzá!

Címkék: vallás hit dzsungel rádiómi kultúrkalandok djungel baháí baháulláh


A bejegyzés trackback címe:

https://dzsungel-kulturkalandok.blog.hu/api/trackback/id/tr23474795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása