HTML

CriticalMass 2008.04.22.

DZSUNGEL- kultúrkalandok

A RádióMI Dzsungel című műsorának blogjára tévedtél; azaz kultúrkalandok Bóna Enikővel és Friedrich Utával. Vendégek és érdekességek a világ minden tájáról, csütörtökönként 16 órától. (Ismétlés vasárnap 14 órakor). Itt az éppen aktuális adásról szóló rövid összefoglalónkat olvashatod, sok illusztrációval. www.radiomi.hu (Szegeden FM 89,9)

Friss topikok

Linkblog

2008.08.31. 21:29 enique

American Cultural Impressions Pt 1.

Biztosan sokan vannak a hallgatok es az olvasok kozott is, akik mar tapasztaltak egy s mast tul az Atlanti oceanon, de en is szivesen megosztom a szemelyes tapasztaltaimat a vilaggal. Elsokorben talan nehany tipukus amerikai embertipusrol szolnek. Tudni kell, hogy nagyon szines a paletta, de ok itt alabb mindenkepp kiszurjak az ember szemet.
 
Ami legeloszor feltunt, az a rengeteg kover ember. Miota ittvagyunk,azota probalunk osszefuggeseket kitalni, hogy miert lehetnek ennyien. Az OK, hogy az USA a junk food hazaja, de az egeszseges kajakbol is hegyek vannak mindenfele. Viszont ami nagyon olcso, az a junk food, a csoki meg szinte ingyen van. Ha szegenyebb vagy, vagy nincs idod hazamenni fozni, akkor eleg valoszinu, hogy elhizol. Vagy ha gyenge az akaraterod, es szereted az ilyen izeket, akkor is nehez ellenallni, hiszen nem rokkansz bele anyagilag az ilyesfele elvezetekbe. A masik oka az lehet, hogy mindenki autozik, s nem gyalogolnak vagy bicikliznek. Biciklistat kb 3at lattam eddig, de azt is sportfelszerelesben - tehat o sem kozlekedesi eszkoznek hasznalta. A forgalom Morgantown-ban kesz nightmare, es eloszor rettento merges voltam a diakokra, hogy egy ilyen pirinyo varosban mi a fenenek autoznak be a suliba, amikor gyalogolni szinte gyorsabb?! De nem sokkal kesobb visszaszivtam, mert rajottem: pirinyo a fenet! A campus valoban pirinyo, de egy baratnom, aki felorara lakik a campustol egy erdo kozepen, meg mindig Morgantownhoz tartozik. Es termeszetesen sokan laknak campuson kivul. S ha egyszer kijutsz, ott bizony mar nem lehet biciklizni, hacsak nem epitesz egy privat roadot magadnak a hegyek-volgyek kozott, esetleg alagutat fursz belejuk. Csak autoutak vannak. Mindenki vezet....es bizony sok koztuk a kover ember, csak hogy visszaterjunk az eredeti temamhoz. Termesztesen sok a skinny leanyzo is, akiket en sajnos nem tudok megkulonboztetni egymastol. Azt mondjak, hogy nehez az azsiai emberek kozott kulonbseget tenni, de nekem sokkal nehezebb a segg-gatyas, szogegyenes-melirozotthaju, total egyeniseg nelkuli lanyok kozott.
 
A koli korul sok gorog-testveriseg-lakokozosseg van, tele ilyesmi lanyokkal. Tetszettek latni a Dr Szoszit? Na, a kozvetlen szomszedunk pont olyan.  20-30 csaj egy alomszep kuriaban, sajat hazirenddel, sajat szakaccsal... Hihetetlen, hogy azt latom a szomszedban, mint a filmekben. Valamelyik nap amikor jottem haza, valami party volt (eppen valami indulo eneke hallatszott ki az ablakokbolI), a ket bejarat elott pedig 2-2 kapuor allt kb ugy, mint a Buckingham palota elott szoktak. El lehet kepzelni, hogy milyen fejet vagtam...Weirdos!!
 
Ha mar lakohelyeknel tartunk, hadd emlitsem meg a masik lehetoseget errefele, ami szamomra joval szimpatikusabb. Emlitettem, hogy egy baratnom egy erdo kozepen lakik. Letersz az autoutrol, majd folduton 4-5 km-t mesz befele, mig elersz egy tisztashoz, ahol arvalkodik egy fahaz. Na, ott lakik o. Ez teljesen altalanos errefele, sok ilyen elszort kis haziko van, es olyan arban berli, mint egy szegedi egyetemista egy tarjani alberletet.
Elsokorben egyelore ennyit szantam, de termeszetesen meg rengeteg minden van a tarsolyomban, tobbek kozott az amerikai pazarlo es total kornyezettudatlan eletmodrol. Bar sok polon latni hogy *Being Green is awesome* meg *Love and Peace*, de sajnos amig csak polodivat, addig nem sok mindent ernek el... :S
Folyt kov!

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://dzsungel-kulturkalandok.blog.hu/api/trackback/id/tr76642447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tesód 2008.09.01. 10:12:17

a campuson kívüli városrészekhez nem lehet eljutni bicajjal? Elég furán hangzik. Megnéztem a térképet, ott úgy tűnik, nincs ilyen gond (nyilván más kérdés egy távolabbi, pl. az erdei ház ).
Amúgy nem tisztelik az autósok a bicikliseket?

A fast foodok itt is sokkal olcsóbbak, Németországban, csakhogy az Ordnung aszondja, hogy egészségesen köll étkezni, ezért így is cselekszenek :)

mounaineer 2008.09.01. 18:16:19

hat, nekem csak az a bajom veluk, hogy sok a szuk, szerpentines ut. es ugye, _rengeteg_ az autos. ez a kombinacio es gondoom az ittenieknek is gond.

m. g. 2008.09.02. 20:05:40

a sorority-k meg fraternity-k a burzsujoknak vannak, vagy általánosabb?

mounaineer 2008.09.02. 21:17:46

nem tudom, majd rakerdezek. mindenesetre nekem olyan, mintha egy kulon bolygorol jottek volna, meg ha rengeteg is van beloluk...
süti beállítások módosítása