HTML

CriticalMass 2008.04.22.

DZSUNGEL- kultúrkalandok

A RádióMI Dzsungel című műsorának blogjára tévedtél; azaz kultúrkalandok Bóna Enikővel és Friedrich Utával. Vendégek és érdekességek a világ minden tájáról, csütörtökönként 16 órától. (Ismétlés vasárnap 14 órakor). Itt az éppen aktuális adásról szóló rövid összefoglalónkat olvashatod, sok illusztrációval. www.radiomi.hu (Szegeden FM 89,9)

Friss topikok

Linkblog

2008.04.06. 08:54 uttam

Nem (csak) a csábítás tánca

Kedves Mind!

Nem maradt el a Dzsungel az elmúlt hetekben, csak a blogot hanyagoltuk el picikét. De vegyük fel újra  fonalat...Március utolsó adásában ismét visszatértünk a Közel-Keletre, ezúttal a hastáncról beszélgettünk. Vendégünk, Korom Alexandra, már 9. éve hastáncol.
Kiderült, hogy ugyan a hastáncot talán a legnőiesebb táncként tartják számon, egyes népi változataiban férfiak is (!) táncolnak. Nesze neked, sztereotípia... Nők és férfiak külön-külön táncolták, a nők sokáig csak maguk között. Ez egy termékenységi tánc volt. Mezítláb azért táncolták, hogy közelebb legyenek a Föld Anyához. Elősegíti a szülést, hiszen megmozgatja az intim izmokat, és jó hatással van a női hormonháztartásra is.

A ma látható rázókendő görög eredetű, ahol a szegényebb lányok a főtéren táncoltak, és az érméket felvarrták a kendőre, hogy ne lopják el. Ez bizonyította, hogy mennyire jó táncos. Különféle formái vannak: a férfiak botos tánca a saidi, a cigányok tánca a gavze. Származtatják Libanonból, Egyiptomból, Törökországból, sőt Amerikából is :) A stílusok keverednek, az afrikai táncok is hatással voltak pl. a núbiai stílusra, de flamencoval is fúziónálják. Mára már sokfelé ellaposodott, de a spirituálisabb keleti országokban még megőrizte eredeti jelentését.
A törzsi táncstílus felismerhető a ruhákról. Rakott, kagylókkal és fémpénzekkel díszített szoknya. A nálunk is látható raqs sharki azt jelenti, hogy a "kelet tánca", ennek a téves fordítása a franciából eredő hastánc. Egy raqs sharki koreográfia mindig négy szakaszból kell hogy álljon, valamint jellemző rá a túlfűtött érzelmi telítettség. Érdekes, hogy a libanoni hastáncnál eltakarják a hasat egy hálóval. Van még kaliji, ami tulajdonképpen egy "hajtánc". A beledi a mai raqs sharkinak az őse. Az alexandirai folklór stílushoz tartozik a melaia, egy óriási fekete kendő. Óriási különbség egyébként nyugat és kelet között, hogy keleten minél idősebb a színpadon álló nő, annál jobban tisztelik, annál többen kíváncsiak rá- nem nyugdíjazzák 30 évesen a táncost.
Megtudtuk, hogy mi az a tevehullám, és végre fény derült arra is, hogy mi köze van Mata Harinak a hastánchoz! Mivel egy picit elúsztunk, már csak pár óráig tudjátok meghallgatni az adást a Rádió Mi hangtárában. És azt is be kell vallanunk, hogy a képet ezúttal nem a stúdióban csináltuk... Sorry.

Üdv,
a Dzsungel-lányok

1 komment

Címkék: egyiptom közel kelet dzsungel hastánc rádiómi gavze saidi raqs sharki


A bejegyzés trackback címe:

https://dzsungel-kulturkalandok.blog.hu/api/trackback/id/tr80413217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

andr · http://www.bellybea.hu 2008.04.18. 16:15:34

Belly Bea hastáncos ismered, ő is nagyon jó. Tetszik az írásod, lényegretörő.
süti beállítások módosítása