HTML

CriticalMass 2008.04.22.

DZSUNGEL- kultúrkalandok

A RádióMI Dzsungel című műsorának blogjára tévedtél; azaz kultúrkalandok Bóna Enikővel és Friedrich Utával. Vendégek és érdekességek a világ minden tájáról, csütörtökönként 16 órától. (Ismétlés vasárnap 14 órakor). Itt az éppen aktuális adásról szóló rövid összefoglalónkat olvashatod, sok illusztrációval. www.radiomi.hu (Szegeden FM 89,9)

Friss topikok

Linkblog

2008.03.15. 17:14 uttam

Keleti zene- Színekben látni és hangokban festeni

 





Sziasztok!

Egy örömhírrel kezdem: kész lett a szignálunk! Bizony, most már minden adás elején felcsendül Richard Bona. Köszönjük a segítséget a rádió Hangjának. :)

Folytattuk a kalandozást a Közel-Keleten, ahogy ígértük. Amikor kitaláltuk a Dzsungel fő koncepcióját, rögtön eszembe jutott Hegedűs Zoltán, akinek óriási népzenei gyűjteménye van, és remélem, nem sértődik meg, ha azt mondom, hogy megszállottja a keleti zenének. Ezen a héten az ő segítségével jártuk körbe ezt a területet, Andalúziától Szíriáig.

Most már tisztában vagyunk az arab zenére felépítésével, a maqam rendszerrel. A szabadság ennek keretei között bontakozik ki, a díszítések adják az egyéni jelleget. Annyi fél és negyed hang van, hogy le sem lehet kottázni. Egy oktáv 24 egyenlő részre van osztva. 520 féle dallamhangsort (maqamot) számoltak össze, de például Egyiptomban ezek közül csak nyolcat használnak. A hagyomány kizárólag mesterről tanítványra száll, egy zenész csak nagyon hosszú tanulóidő után állhatott ki közönség elé.

Meghallgattunk egy maronita (keresztény) gregoriánt, amelyben azonban tisztán felismerhető volt az arab zene hatása. Furcsa élmény volt ez a fúzió.  De hallhattunk a magyar és a keleti zene kapcsolatáról is, erre szerintem még egy későbbi adásban visszatérünk. Kaptunk egy kis hangszerismereti ízelítőt: Zoli hozott ud- (a lant őse), nay-, qanoun-, tabala- és rik–szólót. Az is kiderült, hogy mi rontottuk el a zene totalitását, a kultúrák közötti párbeszéd lehetőségét, a zongorával. Ha többet szeretnél megtudni a keleti zenéről, egy hétig meghallgathatod az adást a RádióMi Hangtárában. Illetve kövesd figyelemmel a Dzsungelt, hiszen biztosan előkerül még ez a téma.

És azt még hozzá kell tennem: örülök, hogy végre valaki kimondta: kockák vagyunk! Kedves kockafejek, legyetek jók, hallgassatok jövő héten is minket, hátha kerekebb lesz a világ. Ezúttal egy kicsit rendhagyóan, angolul, egy összeurópai egyetemista fesztivállal.
Üdv,
a Dzsungel-lányok                                                                                              

Tracklista:

The Music of Islam vol 1: Tabala solo

The Music of Islam vol 1: Riqq solo

The Music of Islam vol 1: Quanun solo

The Music of Islam vol 1: Nay solo

The Music of Islam vol 1: Ud solo

The Music of Islam vol 1: Khatwet Habiby

Szólj hozzá!

Címkék: zene arab klasszikus kozel kelet maqam ud nay qanoun tabala rik


A bejegyzés trackback címe:

https://dzsungel-kulturkalandok.blog.hu/api/trackback/id/tr84382221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása