HTML

CriticalMass 2008.04.22.

DZSUNGEL- kultúrkalandok

A RádióMI Dzsungel című műsorának blogjára tévedtél; azaz kultúrkalandok Bóna Enikővel és Friedrich Utával. Vendégek és érdekességek a világ minden tájáról, csütörtökönként 16 órától. (Ismétlés vasárnap 14 órakor). Itt az éppen aktuális adásról szóló rövid összefoglalónkat olvashatod, sok illusztrációval. www.radiomi.hu (Szegeden FM 89,9)

Friss topikok

Linkblog

2008.04.06. 09:52 uttam

A metál is Afrikából ered

Sziasztok!

Április van, tehát a következő pár adásban Afrikával foglalkozunk. Mivel Enikőnek a fő kutatási területe kötődik a kontinenshez, ezen a héten egy kissé tudathasadásos helyzetbe hoztuk- ő volt a vendégünk, vendégem.
A jazznek, illetve elődjének, a bluesnak az afrikai gyökereiről volt szó. Amerikában a fekete rabszolgákat megtérítették, kereszténnyé váltak. Döbbentem hallgattam, hogy ennek érdekében még a zenét is megtiltották nekik: konkrétan elvették tőlük a dobokat, pedig tudjuk, hogy milyen fontos az afrikai zenében a ritmus. Ezután alakultak ki a munkadalok, illetve a spirituálék.
Egy gospel vagy spirituálé könnyen felismerhető a laikus számára is. A világon szinte minden nép zenéjében megtalálhatóak pentaton dallamok, mivel ezek állnak a legközelebb a természethez (a felhangrendszer miatt). Azonban egyedivé az ún. blue note-októl válnak. Enikő bemutatott két álláspontot arról, hogy a funkciós hangrendszer Európából vagy Afrikából származik. Szerintem Kínából, csakazértis! :) Végigvezette tehát a zene útját Afrikából a munkadalokon át egészen a tiszta jazzig, a lázadó bebopperekig. Sőt az is kiderült, hogy tulajdonképpen minden könnyűzenei műfaj Afrikából eredeztethető.
Ha már így megalapoztuk a számunkra ismertebb jazz-el az afrikai zeneelméletet, jövő héten ismét ezzel a témával foglalkozunk, egy kicsit más szemszögből. Hegyes Péter a nyugat-afrikai hangszerekről, zenéről és ritmusról fog nekünk mesélni. Enikőt pedig hétfőtől egy hétig meghallgathatjátok a Rádió Mi archívumában. És fontos: ma mindenki jöjjön egy szál gyertyával az első szegedi békejelre, csak hogy szép legyen! :) 19 óra, Dóm tér.

Üdv,
a Dzsungel-lányok

Szólj hozzá!

Címkék: afrika jazz blues néger rabszolgaság rádiómi bebop djungel


A bejegyzés trackback címe:

https://dzsungel-kulturkalandok.blog.hu/api/trackback/id/tr70413252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása