HTML

CriticalMass 2008.04.22.

DZSUNGEL- kultúrkalandok

A RádióMI Dzsungel című műsorának blogjára tévedtél; azaz kultúrkalandok Bóna Enikővel és Friedrich Utával. Vendégek és érdekességek a világ minden tájáról, csütörtökönként 16 órától. (Ismétlés vasárnap 14 órakor). Itt az éppen aktuális adásról szóló rövid összefoglalónkat olvashatod, sok illusztrációval. www.radiomi.hu (Szegeden FM 89,9)

Friss topikok

Linkblog

2008.03.02. 22:14 uttam

Magyar néptánc Boros Balázzsal

Sziasztok!

A Dzsungel második adásában a magyar néptáncról volt szó. Vendégünk Boros Balázs volt, aki ötödéves bolg
ár-néprajz szakon Szegeden, és nem mellékesen 1992-óta néptáncol.

Somogyi ugróssal kezdte, amely az egyik legrégibb, máig is fennmaradt tánc. Azt is elárulta, hogy a mezőségi táncokat kedveli leginkább, a gazdag formakincse miatt. Megcáfolta azt az állításunkat, miszerint a magyar néptánc egy "macsótánc" lenne, hiszen tőlünk (lányoktól) lesz az igazán szép. Büszkék lehetünk rá, hogy a magyar néptáncot a világ egyik legnehezebb táncaként jegyzik.

Beszélgettünk még Andrásfalvy Bertalan szatmári verbunkjáról, és a kinetográfia bonyolult tudományáról is. Balázs mesélt nekünk az elmúlt hétvégéről, ahol visai barátaik tartottak mezőségi táncházat. Megismerkedtünk egy érdekes erdélyi népszokással, a juhméréssel. Én pedig népszokás helyett majdnem népszopást mondtam, de ez nem freudi elszólás volt ám!

A moldvai csángó dallamokra vendégünk táncra is perdült, megmutatta, mi a különbség a négynegyedes és az ötnegyedes tánc között. Terítékre került a jó magyar bajusz (emlékezve a RádióMI II. Bajuszpartijára), és szóba jött a húsvéti locsolkodás is. Tudni szeretnéd, hogy mi köze van a Rammsteinnek a magyar néptánchoz? Ehhez már meg kell hallgatnod az adásunkat, melyet mától számított egy hétig nyithatsz meg az alábbi linken: www.radiomi.hu/archivum
Hallgass továbbra is MInket!


Üdv,
a Dzsungel-lányok


UPDATE:
zenék, melyek hallgatóak voltak:
  • Tükrös Zenekar: Verbunk és Oláhos
  • Zugró: 1997es Moldvai Csángó Népzene c. albumáról a 11. szám
  • Pravo: "Katerino Mome"
  • Zuboly: Boldog Karácsonyt Michael Jackson!

 

Háttérben szóltak:

Balla Tibor: Dél-Dunántúli Dallamok

Sebestyén Márta és a Muzsikás Szól a kakas már c. 1993-as magyar-zsidó népzenei albumáról számok.

Pravo zenekar bolgár dallamai.

Szólj hozzá!

Címkék: magyar népszokások néptánc dzsungel visa rádiómi mezőségi táncok


A bejegyzés trackback címe:

https://dzsungel-kulturkalandok.blog.hu/api/trackback/id/tr5362687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása